ZVEDNĚME PĚST PROTI XENOFOBII ! A proti dalšímu nenávistnému pochodu Prahou..

lördag, 8 augusti

ZVEDNĚME PĚST PROTI XENOFOBII ! A proti dalšímu nenávistnému pochodu Prahou..

Short url: 

https://squ.at/r/jt5

V ten samý den budou svou akci pořádat i nacionalisté, rasisté a xenofobové všeho druhu kousek od nás na Staroměstském náměstí. Vytvořme proto společně protiakci k tomuto zfašizovanému davu. Bojujme rozumem proti hlouposti a solidaritou proti nenávisti !

Přes 500 nacionalistů se včera (25.7.) shromáždilo v Ostravě s cílem vyvolávat nenávist. Můžeme toto číslo porazit ?

---
1.část "Srebrenický masakr"

Během období velkých politických změn v celé Evropě na přelomu 80.tých a 90.tých let minulého století, se začaly zhoršovat vztahy mezi jednotlivými národy na území tehdejší Jugoslávie, které byla dříve politická snaha harmonizovat.

Konflikty podnítila zejména neustále se zhoršující ekonomická situace Jugoslávie v tomto období, kdy podobně jako v ekonomicky zchátralém Německu před druhou světovou válkou obyvatelstvo pod vlivem samozvaných vůdců začalo hledat příčiny problému v osobách hlásícím se k jiným národům žijících v rámci Jugoslávské federace.

Ekonomický rozpad tak brzy přerostl ve fyzický rozpad této národnostně, nábožensky i kulturně různorodé země. Ten se ale neobešel bez vleklé občanské války, ve které se uskutečnilo mnoho válečných zločinů na různých stranách.

Tím nejvýraznějším se stalo zavraždění více než osmi tisíců bosenských muslimů počátkem července roku 1995 v okolí města Srebrenica takzvanými "Vojsky republiky Srbské". Bosenským muslimům se však také přezdívá "nejbělejší" či "bílí muslimové", jelikož pro svůj geneticky více ukotvenější Evropský původ disponují bílou barvou kůže.

Přijďte se o tomto masakru dozvědět na Palacké náměstí něco více, udržme symbolickou minutu ticha za oběti i pozůstalé a připomeňme si kam to vede, když jako lidé míříme svůj hněv špatným směrem.

---
2. část "Nehledejme problémy. Hledejme řešení !"

V druhé části našeho shromáždění bychom chtěli více rozebrat současnou protiuprchlickou hysterii, hledat její viníky a objevovat možná řešení současné situace v této otázce, kterých se zatím ve veřejném prostoru příliš nenachází i když je po nich značná poptávka.

Uprchlíci jsou totiž pouhým důsledkem problému a budou se neustále objevovat, dokud nezmizí problém který je vyhání z jejich domoviny. Těmito problémy jsou nejčastěji války, kapitalismus, diktatury a útlak všeho druhu.

Jedno je jisté - řešením uprchlické krize rozhodně není nenávist !

FB událost: facebook.com/events/1695210957373978/

Date & Time: 

lördag, 8 augusti, 2015 - 14:00

Category: 

  • action/protest/camp

Pris: 

  • free
Palackého náměstí
Palackého náměstí
1200 Praha
Tjeckien

„Stavíme se proti byrokratickému systému s centralizovanou mocí, který je sociálně nespravedlivý a dlouhodobě neudržitelný, bez ohledu na to, zda funguje ve státech kapitalistických nebo tzv. socialistických.

categories: 

  • action/protest/camp / book shop/info shop/library / children's activity / course/workshop / discussion/presentation / exhibition / film / work space/diy