OKC Abrašević

OKC Abrašević

Short url: 

https://squ.at/r/7avi

OKC Abrašević nastao je iz potrebe da se pokrene i osigura prostor koji će ponuditi građanima, a posebno mladima, mogućnost za rad i kreativno izražavanje, kulturnu naobrazbu, široku društvenu raspravu, analizu i kritiku sadašnjeg bh. i globaliziranog društva. Abrašević je n(ar)astao iz borbe mladih Mostara za krov nad glavom, za kuću čiji će temelji biti stvaralačka i intelektualna sloboda, ravnopravnost, različitost, društvena odgovornost i solidarnost.

Naš cilj je potraga za alternativnim vizijama i modelima organiziranja svijeta i društva. Nastavit ćemo tražiti alternativna rješenja postojećoj političkoj, ekonomskoj i kulturnoj stvarnosti koja često biva suprotna ljudskim potrebama i težnjama, razara ljudske odnose i razbija društvenu koheziju.

Informirat ćemo građane i raditi na: širenju slobodoumnih ideja, društvene pravednosti, jačanju ljudskih prava, pluralizmu ideja i organiziranja, oslobađanju svijeta i našeg okruženja od diskriminacije, dominacije, iskorištavanja i degradacije prirode.

U našem prostoru, fizičkom i medijskom, ima mjesta za promoviranje različitih društvenih i kulturnih pokreta, različitih promišljanja o svijetu i lokalnoj zajednici, za polemiziranja, diskusije i dijalog.

Našim izuzetno važnim zadatkom smatramo i izravno uključenje u i podršku akcijama koje su povezane sa alternativnim – demokratskim rješenjima, akcijama koje mijenjaju postojeće neodrživo stanje svijesti i temeljno se suprostavljaju getoiziranju, nacionalizmu, reakcionarnim konzervativnim idejama i radikalnim fašističkim, političkim i rasističkim koncepcijama.

Abrašević ne daje mjesta materijalima, idejama i programima koji propagiraju diskriminaciju ili totalitarna rješenja, te time isključuju različitost i mogućnost izbora. Ne dajemo mjesta u našem prostoru i programu za propagandne poruke, marketinške kampanje korumpiranih, kompromitovanih, mutinacionalnih i izrabljivačkih firmi.

Promoviranje ovakvih stavova i stvaranje alternativnog okruženja rezultat je naše vjere u društvo koje treba biti sačinjeno od svjesnih i aktivnih individua koje znaju vladati svojim životima, a ne osobama koje odluke o svojim životnim pitanjima prepuštaju drugima koji rado odlučuju u njihovo ime. Od nas i naših angažmana, građanskih pokreta i akcija,  zavisi kakav će u budućnosti biti nas svijet i ko će njime vladati.

ABRAŠEVIĆ SCENA
Abrašević scena je otvoreni prostor za različite umjetničke korake i akcije koja prati zbivanja u svijetu alternativne i nove umjetnosti te njihov mogući uticaj na kulturu i umjetnost u BiH i regiji. Zadatak otvorene scene jeste pokrenuti nove poglede na umjetnost i kulturni aktivitet, uvezati i jačati centre nezavisne umjetnosti time stvarajući neophodnu infrastrukturu te pozicionirati urbanu i alternativnu kulturu kao nezaobilazni faktor društvenog napretka.

ABRAŠ MEDIA  
U informiranju javnosti i akcijama ne ograničavamo se na samo jednu kategoriju ili ideju koja bi trebala ispunjavati centralnu ulogu u društvenim promjenama – naš zadatak je da ukažemo na što veći broj konfliktogenih ideja i radnji koji uništavaju čovječnost te da podržimo ideje, kolektive i pojedince koji ulažu svoju kreativnost i rad u promoviranje različitih emancipatornih ideja.

categories: 

 • bar/cafe
 • book shop/info shop/library
 • course/workshop
 • discussion/presentation
 • exhibition
 • film
 • meeting
 • music/concert
 • party
 • radio/tv
 • theater

email: 

phone: 

+387 36 561 107
OKC Abrašević
Alekse Šantića 25
88000 Mostar
Bosnia and Herzegovina
There are no upcoming events.