...And Justice for Regugees

donderdag, 29 oktober

...And Justice for Regugees

Short url: 

https://squ.at/r/v3d

V létě a na podzim 2015 se stovky českých dobrovolníků vydaly pomáhat uprchlíkům na hranice Maďarska, Srbska, Chorvatska i Makedonie. Pořádaly se sbírky na pomoc uprchlíkům na jejich cestě. Nyní přichází zima a pomoc je potřeba stále. My jsme se rozhodli pomoci uprchlíkům, kteří si i přes liknavý postoj českých politiků a xenofobní nálady části společnosti ke svému dalšímu pobytu vybrali právě Českou republiku. Výtěžek proto darujeme Organizaci pro pomoc uprchlíkům, jež poskytuje bezplatné právnické služby uprchlíkům v zařízeních pro zajištění cizinců na území ČR.

★ Frau Frankenstein und Spüllboys
live techno-punk
http://bandzone.cz/fraufrankensteinundspullboy

★ Sun Drugs (AVA DJs)
lítací techno
facebook.com/avantyry

★ Turbo Burek
vypalováky z jihu a východu

★ DJ Kefa & DJ Bagr
white trash disko

+veganské jídlo

Čtvrtek 29.10. od 19:00
Music club Bezvědomí
Jiráskova 6, Jihlava
(ex Edgar, pod Zimním stadionem)


vstupné dobrovolné
FB událost:
facebook.com/events/101388106885293

----

Proč nám přijde smysluplné pomáhat uprchlíkům na území ČR?

Odhaduje se, že téměř šedesát milionů lidí bylo nuceno opustit své domovy kvůli útisku, válečným konfliktům, násilí nebo porušování lidských práv. Dvacet milionů z nich opustilo své domovské země. Z nich asi 80 % hostí rozvojové země (např. jen v Libanonu pobývá 1,2 milionu syrských uprchlíků, v Pákistánu je asi 1,6 milionu uprchlíků). Jen zlomek chce utéct do Evropy. Tady je ale po dlouhé cestě ze Sýrie, Afghánistánu, Iráku a dalších politicky nestabilních regionů nečekáme s otevřenou náručí. EU se rozhodla přijmout neuvěřitelných 160 000 uprchlíků v rámci kvót do roku 2020, na Českou republiku tak připadá 4 306 lidí za příštích pět let. Přitom jen letos přišlo do Evropy už přes půl milionu lidí, takže některé země budou muset přijmout víc lidí, než kolik přislíbily. Ti, kdo nedostanou azyl, budou vyhoštěni.

Postavení lidí na útěku před zničujícími klimatickými změnami, válečnými konflikty nebo politickou represí je přinejmenším složité. Podle ženevských konvencí má uprchlík právo na ochranu a naše zákony mu umožňují ji dostat (z tohoto procesu jsou vyloučeny osoby, které by ohrožovaly své okolí). Žádost o azyl v ČR však určitě není procházka růžovým sadem. I když má každý právo o azyl požádat, dostane jej díky přísné české azylové politice jen zlomek (v EU dostane azyl celkově skoro polovina žadatelů). Ti ostatní jsou vyhoštěni – takoví lidé se potom buď vrátí (pokud mají kam) nebo se pokoušejí žít v ilegalitě, a když už mají to štěstí, že vůbec seženou nějakou práci, může se snadno stát, že natrefí na novodobé otrokáře nebo pracují v nedůstojných podmínkách.

Každý, kdo požádá o azyl má přitom právo na právní služby, jídlo a ubytování. Uprchlíci jsou tak zavíráni do zařízení pro zajištění cizinců. Stát tam ale právnické služby neposkytuje, dělají to soukromí právníci pro bono a některé neziskové organizace. Letos se však zpozdilo přerozdělování evropských peněz, ze kterých organizace (především Organizace pro pomoc uprchlíkům) právnickou pomoc hradily a Ministerstvo vnitra tvrdí, že na jejich financování nemá prostředky. Právnická pomoc je přitom mnohdy hlavním kontaktem žadatelů o azyl s vnějším světem a umožňuje se zorientovat v situaci, v níž se člověk ocitnul. Právníci umožňují překlad dokumentů, které jsou dostupné často jen v češtině (!) a pomáhají lidem v Bělé, Zastávce i ve Vyšních Lhotách v tíživé situaci. Mnohdy jsou to oni, kdo je schopen státní správě vysvětlit, že dělení rodin není dobrý nápad. Brání také ohrožené proti neadekvátnímu zacházení, které bohužel není výjimkou ani u nás. Kde selhává stát, je místo pro solidaritu. Proto přijďte a podpořte finančním darem smysluplnou aktivitu.

Datum & tijd: 

donderdag, 29 oktober, 2015 - 19:00

Categorie: 

  • eten
  • muziek
  • party

Prijs: 

  • tegen donatie
Bezvědomí
Jiráskova 6
58601 Jihlava
Tsjechië

„Stavíme se proti byrokratickému systému s centralizovanou mocí, který je sociálně nespravedlivý a dlouhodobě neudržitelný, bez ohledu na to, zda funguje ve státech kapitalistických nebo tzv. socialistických.

categories: 

  • actie/protest/camp / boekwinkel/info shop/bibliotheek / kinderen / cursus/workshop / discussie/presentatie / tentoonstelling / film / werkplaats/diy