Brněnské uvedení filmu "O Jorge" o Františku Listopadovi

donderdag, 16 september

Brněnské uvedení filmu "O Jorge" o Františku Listopadovi

Short url: 

https://squ.at/r/8dpy

Brněnské uvedení absolventského filmu Pavlíny Taubingerové "O Jorge" o Františku Listopadovi v rámci aktivit projektu 100 František / Jorge Listopad připomínající 100 let od umělcova narození. Na druhé veřejné repríze filmu (dva týdny po premiéře) bude přítomná režisérka, která se též těší na závěrečnou debatu. Večerem bude provázet a pár slov o Listopadově prozaickém díle řekne Karolina Válová, portugalistka z FF UK a spoluzakladatelka projektu.

Film je česko-portugalsky, mluvené slovo či titulky v obou jazycích.

Anotace k filmu:
Absolventský dokumentární film O Jorge se zaměřuje na mezinárodně významnou osobnost Františka (Jorge) Listopada. Muže, který zasvětil velkou část svého života umělecké tvorbě v Portugalsku. Byl televizním a divadelním režisérem, básníkem, esejistou a kritikem. Nenahraditelným způsobem vstoupil a ovlivnil portugalskou kulturu. Založil zde například filmovou a divadelní školu, byl ředitelem Národního divadla D. Maria II. v Lisabonu a zakladatelem divadelní skupiny TUT (Divadla Technické univerzity). Před tím v Čechách spoluzakládal Mladou frontu, kde vedl kulturní rubriku. Československo bylo jeho rodnou zemí a česká kultura se na něm nepochybně podepsala, protože své básně psal především v českém jazyce. Uvedl mnoho her a oper v Československu, Francii, Německu, Švýcarsku a Portugalsku.

Dokument reflektuje odkaz jeho osobnosti na základě osobních rozhovorů s manželkou Helenou, nejmladší dcerou Franciscou a jeho spolupracovníky. Prolíná se s dostupnými archivními záběry a částečně reflektuje samotnou autorčinu cestu.

O režisérce:
Pavlína Taubingerová, narozena v Brně, vystudovala magisterské studium na JAMU v Brně obor Audiovizuální tvorba a divadlo.

Datum & tijd: 

donderdag, 16 september, 2021 - 20:00

Categorie: 

  • discussie/presentatie
  • film

Prijs: 

  • tegen donatie
Kavárna Tři ocásci
třída Kpt. Jaroše
18
602 Brno
Tsjechië

„Stavíme se proti byrokratickému systému s centralizovanou mocí, který je sociálně nespravedlivý a dlouhodobě neudržitelný, bez ohledu na to, zda funguje ve státech kapitalistických nebo tzv. socialistických.

categories: 

  • actie/protest/camp / boekwinkel/info shop/bibliotheek / kinderen / cursus/workshop / discussie/presentatie / tentoonstelling / film / werkplaats/diy

A co-op owned and run fair trade café, a genuine confectionery and a vegan lentamente in Brno.

categories: 

  • bar/café / boekwinkel/info shop/bibliotheek / cursus/workshop / discussie/presentatie / eten / muziek

opening times: 

Základna (base)

třída Kpt. Jaroše 18, Brno
Monday–Friday: 10AM–12PM
Saturday–Sunday: 10AM–12PM
zakladna@triocasci.cz
+420 775 702 778

Cukrárna (sweetshop)

Gorkého 39, Brno
Monday–Friday: 8AM–8PM
Saturday–Sunday 10AM–8PM
cukrarna.triocasci.cz
cukrarna@triocasci.cz
+420 799 790 902