Rebelující nájemníci: Odpor proti rozprodávání města

vrijdag, 13 oktober

Rebelující nájemníci: Odpor proti rozprodávání města

Short url: 

https://squ.at/r/3cs0

Nejen v Praze se stále více z nás potýká se zhoršující se dostupností nájemního bydlení. Nájmy kvůli honbě vlastníků za ziskem, spekulacím a prakticky nulové veřejné podpoře nové výstavby finančně dostupného bydlení strmě stoupají. Ne jinak tomu je v hlavním městě Německa, Berlíně. Tam se ovšem současně rozvíjí pestré protestní hnutí za právo na bydlení a právo na město pro všechny. Právě jemu se věnuje dokument MIETREBELLEN - Widerstand gegen den Ausverkauf der Stadt [www.facebook.com/Mietrebellen/] od německých tvůrců Gertrudy Schulte Westenberg a Matthiase Coerse.

Po projekci bude následovat diskuse s režisérem filmu Matthiasem Coersem.

Anotace:
BERLÍN. V posledních letech se hlavní město změnilo k nepoznání. Byty, které dříve nebyly atraktivní, jsou dnes využívány coby bezpečná investice. Přechod bytů do soukromého vlastnictví a masivní zvyšování nájemného jsou dnes běžným jevem. Nepřehlédnutelné protesty nájemníků v berlínské pulzující metropoli reagují na rostoucí nedostatek dostupného bydlení.

Film je kaleidoskopem bojů berlínských nájemníků proti rozbíjení sousedských komunit. V jeho rozličných podobách od okupace berlínské radnice přes tábor na Kottbusser Tor a organizované bránění evikcím, po boj seniorů za jejich komunitní centrum a za dostupné bydlení je více než zřejmé: nové městské protestní hnutí je na vzestupu.

Dokument Gertrudy Schulte Westenberg a Matthiase Coerse
Německo 2014 | 78 min. | V německém znění s českými titulky

Promítání s diskusí pořádá Iniciativa Ne rasismu ve spolupráci s kolektivem Sdílené domy.

Datum & tijd: 

vrijdag, 13 oktober, 2017 - 20:00

Categorie: 

  • discussie/presentatie
  • film

Prijs: 

  • minder dan 3 €
Ponrepo
Bartolomějská 11
Tsjechië

Iniciativa Ne rasismu je antifašistická skupina. Přestože ve své společensko-politické kritice vycházíme z radikálně levicových pozic, nechceme se omezovat a svazovat žádnou konkrétní ideologií.