Když jenom gender nestačí...Feministické teorie (a praxe) intersekcionality

Martedì, 28 Giugno

Když jenom gender nestačí...Feministické teorie (a praxe) intersekcionality

Short url: 

https://squ.at/r/1nqg

6. (a závěrečná) přednáška z cyklu "Potřebujeme feminismus" pořádaného Iniciativou Ne rasismu. Tentokrát ve spolupráci s KRISA - Kritická sociální akce.

Přednáší Kateřina Kolářová

Přednáška a následná diskuze představí feministické perspektivy na protínající se a vzájemně se posilující formy sociálních nerovností. Kimberlé Crenshaw a další afro-americké feministky kritizovaly bílý středostavský feminismus za zneviditelňování forem útlaku a znevýhodnění, kterým byly vystaveny ženy z jiných sociálních vrstev, jiných etnických a rasových identit a přináležení. Inspirováni těmito prvními intersekcionálními kritikami budeme v diskuzi dále promýšlet (i ve vztahu k českému prostředí) způsoby, jakými se gender, jako forma sociálně-kulturní diference, proměňuje v závislosti na sexualitě, rase, “postižení”, sociální třídě, věku a dalším kategoriím sociální strukturace a hierarchie, a také jak feminismus reaguje (či by reagovat měl) na momenty mnohoúrovňové navlády a z(ne)výhodňvání.

xxx

Tentokrát se bohužel - s ohledem na riziko další pokuty - nesejdeme v Autonomní sociální centrum Klinika, ale v Bistru Bazaar v přízemí budovy FF UK (Jana Palacha 2). Pevně věříme, že se situace vyřeší a další akce už budeme moct zase dělat na Klinice.

Data e Orario: 

Martedì, 28 Giugno, 2016 - 19:30

Categoria: 

  • discussion/presentation

Prezzo: 

  • free
Bistro Bazaar
Náměstí Jana Palacha 2
11000 Prague
Repubblica Ceca

Iniciativa Ne rasismu je antifašistická skupina. Přestože ve své společensko-politické kritice vycházíme z radikálně levicových pozic, nechceme se omezovat a svazovat žádnou konkrétní ideologií.