κατάληψη Κ-14

κατάληψη Κ-14

Short url: 

https://squ.at/r/7xt0

Την Κυριακή 13/01/2019 καταλάβαμε το κτίριο της Κολοκοτρώνη 14 στο Βύρωνα, ένα χώρο εγκαταλειμμένο και βρώμικο, με στόχο να του δώσουμε ζωή και να καλύψουμε την ανάγκη για την στέγαση των συνελεύσεων, των εκδηλώσεων και των δράσεών μας. Η ανάγκη αυτή προέκυψε όταν οι ιδιοκτήτες του στεκιού στην Κύπρου 43 μας ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να «αξιοποιήσουν» το χώρο όπου στεγαζόμασταν, χώρος που αποτέλεσε το σημείο αναφοράς και συνάντησής μας από το 2011. Βρεθήκαμε έτσι στη θέση που έχουν βρεθεί τόσοι και τόσες (και) στις γειτονιές μας τα τελευταία χρόνια. Σε μια πόλη που αλλάζει, παραδομένη στη μάστιγα του Airbnb και την ρύθμιση της αγοράς κατοικίας αποκλειστικά με γνώμονα την τουριστική ανάπτυξη, την ακραία εμπορευματοποίηση της ιδιοκτησίας σε βάρος των ανθρώπων, των σχέσεών τους, της ανάγκης τους για μόνιμη και αξιοπρεπή κατοικία. Σε μία συγκυρία γενικευμένης στεγαστικής επισφάλειας και αποκλεισμού, όπου η στέγη αποτελεί ζήτημα της ελεύθερης αγοράς και όχι αδιαπραγμάτευτο ανθρώπινο δικαίωμα.

Ο παραπάνω εκβιασμός μας βρήκε σε μία περίοδο παρατεταμένης κινηματικής ύφεσης, παραίτησης και συνακόλουθης στροφής προς την ιδιώτευση. Σε μια τέτοια συνθήκη που οι δυνάμεις λιγοστεύουν, που οι αμφιβολίες και η εσωστρέφεια καταλαμβάνουν το χώρο που έμεινε κενός, πολλές φορές περιορίζεται ακόμα και ο ορίζοντας της σκέψη για το τι είναι δυνατό. Η επιλογή να επωμιστούμε υπέρογκα ενοίκια για αφιλόξενους ή ακατάλληλους χώρους, με ιδιοκτήτες που θα μας ‘ανέχονταν’ μέχρι να τους προκύψει κάτι καλύτερο, εμφανίστηκε αρχικά ως μοναδική δυνατότητα. Αυτό αποτέλεσε και την αφετηρία για να φανταστούμε και να επαναπροσδιορίσουμε το τι είναι εφικτό. Αποφασίσαμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και να καταλάβουμε το άδειο αυτό σπίτι που για περισσότερα από 20 χρόνια σάπιζε λίγα μέτρα μακριά μας.

Επιλέξαμε να δημιουργήσουμε μία νέα εστία συνάντησης και αγώνα, καταλαμβάνοντας το κτίριο της Κολοκοτρώνη 14, αποκαθιστώντας το με τις δυνάμεις μας, με τη βοήθεια από συντρόφους/ισσες, φίλους/ες, με όσους/ες στέκονται αλληλέγγυοι/ες στο αυτονόητο δίκαιο της κίνησης αυτής, καλώντας παράλληλα τη γειτονιά να συμμετέχει από την πρώτη στιγμή.

opening times: 

Κάθε Κυριακή στις 8:00 μμ βρισκόμαστε στη νέα κατάληψη της Κολοκοτρώνη 14. Καλούμε σε συμμετοχή όλους και όλες που όχι μόνο επιθυμούν έναν άλλο κόσμο, αλλά και επιλέγουν να αγωνιστούν σήμερα για να τον αλλάξουν.

categories: 

  • action/protest/camp
  • bar/cafe
  • discussion/presentation
  • meeting

email: 

κατάληψη Κ-14
Κολοκοτρώνη 14, Βύρωνας - Kolokotroni 14, Vyronas
Grecia

Indicazioni: 

τρόλεϊ 11 (24ωρο), λεωφορεία 209,211 (Στάση Φούρνος) 203,204 (Στάση Δημαρχείο) 212 (Στάση Αγορά)

Squat: 

Presently squatted
There are no upcoming events.