“Víc než národ”: Levicové kritiky nacionalismu v Německu

Giovedì, 20 Ottobre

“Víc než národ”: Levicové kritiky nacionalismu v Německu

Short url: 

https://squ.at/r/2cxe

2. přednáška z cyklu "Nacionalismus bolí dodnes: Kritické reflexe (českého) nacionalismu".

Přednášející: Aletta Beck

Anotace: Poměr politické levice k nacionalismu byl vždycky stejně ambivalentní, jako je povaha samotného nacionalismu. V průběhu posledních více než sta let vznikly různé argumenty proti nacionalismu z perspektivy levice a anarchistů. Jedni mu vytýkali, že rozděluje dělnickou třídu a legitimizuje panství, čímž brání osvobození lidstva. Podle jiných je naopak nacionalismus a budování národního státu nevyhnutelným krokem na cestě k takovému osvobození. Od doby antikoloniálních osvobozeneckých bojů se rozlišuje mezi „špatným“ nacionalismem utlačovatelů a „dobrým“ nacionalismem utlačovaných.

Na pozadí nacismu, holocaustu a druhé světové války se v Německu od konce 80. letech rozvíjí zvláštní verze antinacionální teorie, která se točí hlavně kolem otázek fašismu, antisemitismu a národa. Výsledkem procesu komplikované diskuse je dnešní antinacionalismus, který kritizuje nacionalismus jako ideologii. Přednáška se bude věnovat současné německé teorii antinacionalismu a především její nejdůležitější otázce: proč je nacionalismus stále tak silný, i když už více než 20 let víme, že jde o konstrukci? A je tím, co je „víc než národ“, opravdu skateboard?

Info k celému cyklu (včetně termínů a anotací přednášek) najdete na našem webu.

Data e Orario: 

Giovedì, 20 Ottobre, 2016 - 19:30

Categoria: 

  • discussion/presentation

Prezzo: 

  • free

Iniciativa Ne rasismu je antifašistická skupina. Přestože ve své společensko-politické kritice vycházíme z radikálně levicových pozic, nechceme se omezovat a svazovat žádnou konkrétní ideologií.