Casal de Joves La Xesca

Casal de Joves La Xesca

Short url: 

https://squ.at/r/37io

A finals d’agost 2016 va obrir les portes al veïnat el primer centre social okupat a Sant Cugat del Vallès des que es va desallotjar Torreblanca, més d’una dècada enrere. La Xesca és el nom que rep el primer casal jove autogestionat i okupat de Sant Cugat del Vallès, almenys d’aquest segle. És un immoble de quatre pisos situat al número 66 de l’avinguda de Cerdanyola, al barri de Sant Francesc, d’on en vé el nom. Compta amb una planta baixa, espaiosa, diàfana i adaptable, tres plantes d’antics habitatges no funcionals, un ampli terrat i un garatge posterior derruït, al qual des del col·lectiu no hi permeten l’accés per motius de seguretat. L’edifici és propietat de Solvia, la immobiliària del Banc Sabadell, que ja ha presentat una denúncia al jutjat penal contra dues de les membres de l’assemblea de La Xesca, identificades el dia que es va fer pública l’okupació, el passat 27 d’agost. Segons les últimes informacions de què disposen les membres del col·lectiu, però, la denúncia encara resta arxivada. L’última okupació que es recorda al municipi va ser la masia Torreblanca, l’any 1999, que va ser desokupada l’any següent.

El projecte de La Xesca neix amb la intenció de convertir-se en un espai autogestionat i alternatiu, del i pel jovent santcugatenc, però també obert a tota la ciutadania. És una iniciativa pionera a la Ciutat Dormitori de Catalunya per antonomàsia, on ja de per si és molt complicat iniciar-hi accions d’aquest tipus. Tanmateix, és el desenllaç inevitable de la llarga campanya per a reivindicar una falta d’espais públics on desenvolupar activitats, per la qual batallen any rere any les diverses entitats i col·lectius juvenils del poble, topant sempre contra contínues traves burocràtiques per part d’una administració poc cooperant.

Actualment, La Xesca compta amb el suport d’una part important del barri, i ha tingut una bona acollida entre el jovent, com demostren les més de cent persones que s’hi van reunir el dia de la inauguració, el passat dissabte 3 de setembre, o durant les dues primeres projeccons de Cinema a La Xesca. Patrícia Gotarda, portaveu de l’assemblea de La Xesca, puntualitza que la localització del casal no és aleatòria. Sant Francesc és un barri de tradició obrera, potser l’únic dins la ciutat, on gran part del veïnat és d’edat avançada i on tradicionalment sempre hi ha hagut una forta presència d’immigració, primer andalusa i extremenya i, darrerament, boliviana. L’ambient popular que s’hi respira trenca completament amb el model de “ciutat aparador” i elitista pel qual aposta l’Ajuntament santcugatenc, feu perenne de Convergència Democràtica de Catalunya.  -  Guillem Martí, La Directa, 30 setembre 2016 https://directa.cat/xesca-nou-casal-jove-autogestionat-de-sant-cugat

catégories: 

  • film
  • (free) shop/market
  • meeting
Casal de Joves La Xesca
Avinguda de Cerdanyola 66
Catalonia

Squat: 

Presently squatted
There are no upcoming events.