Granate Festival: Scared of Revolution

Cancelled: Viernes, 13 Marzo

Granate Festival: Scared of Revolution

Short url: 

https://squ.at/r/7qzh
Cancelled

Daniel Krikke | 2018 | NL | 72' | NL subs

Umar Bin Hassan is nog geen zeventig, maar loopt moeizaam en zijn ogen verraden verdriet en vermoeidheid. Als lid van The Last Poets, een groep performance-dichters die vanaf eind jaren zestig de progressieve tijdgeest verwoordden, was hij van grote invloed op latere hiphopartiesten. In een van zijn bekendste teksten, Niggers Are Scared of Revolution, bekritiseert hij het destructieve machogedrag van zijn zwarte broeders. Deze documentaire concentreert zich vooral op het persoonlijke leven van Hassan, die nog altijd worstelt met demonen. Het feit dat hij opgroeide in armoede en een gewelddadige, grillige vader had, bezorgde hem een minderwaardigheidscomplex. In de loop van zijn eigen volwassen leven laat hij een treurig spoor van verbroken relaties en kinderen zonder vaderfiguur achter, met een zware crackverslaving als treurig dieptepunt. “Umar was diep vanbinnen zelf bang voor revolutie,” memoreert zijn Poets-collega Abiodun Oyewole op een gegeven moment. Maar Hassan herpakt zich, doorbreekt de destructieve cyclus en doet zijn best om de betrokken vader en opa te worden die hij zelf nooit had.

De documentaire zal worden ingeleid door de dichter Jörgen UNOM en na de film is er tijd voor een Q&A met de regisseur Daniël Krikke.

Tijdens de Boekenweek organiseert Granate haar jaarlijks terugkerende festival: Granate Festival. Van 7 tot en met 15 maart presenteert Granate elke dag filmvertoningen, poëzievoordrachten en masterclasses. Voor haar festival nodigt Granate kunstenaars uit die met hun woorden en beelden maatschappelijke thema’s durven aan te kaarten. Daarbij kiest Granate voor oude en nieuwe films waarin poëzie een hoofdrol speelt: films die poëzie als leidraad gebruiken, documentaires of portretten over rebelse of dwarse stijliconen in de poëzie, films over de maatschappelijke relevantie van poëzie. Het festival is in samenwerking met de OBA, Theater de Omval, Kriterion, De Uitkijk, Torpedo Theater, FC Hyena, Cavia, Stichting DocDoc, Pakhuis de Zwijger, Oxville, De Meervaart en het Amsterdams Marionettentheater.

 

Fecha y hora: 

Viernes, 13 Marzo, 2020 - 20:30

Categoría: 

  • cine

Temas: 

  • Documental

Precio: 

5,- (Cineville card valid)
Filmhuis Cavia
Van Hallstraat 52-1
1051 HH Amsterdam
Países Bajos

Ruta e indicaciones: 

Go through the gate. Cavia is on the right hand side, above Xena Sports. Take the stairs.

Squat: 

Former squat, now legalised

Filmhuis Cavia is a counterculture cinema, (legally) founded by a squatters movement in 1983, which programs films you aren't likely to see anywhere else.

categorías: 

  • cine

horario de apertura: 

We're open a couple of days in the week. Look us up to find our monthly program.
Doors always open half an hour before the film starts.