Bowling

Bowling

Short url: 

https://squ.at/r/1q1u

21 maart 2016 - Een groep mensen heeft gisteren een pand aan het Buikslotermeerplein 4 in Amsterdam Noord gekraakt. Het pand heeft jarenlang dienst gedaan als Bowlingbaan. “De Bunker”, zoals het pand ook wel door Noorderlingen wordt genoemd, staat sinds vorig jaar leeg en zou gesloopt worden, maar de gemeente heeft hier geen geld voor.

Geschiedenis

De bowlingruimte zou al eerder gesloopt gaan worden in 2010 en plaats maken voor één van de vele groteske plannen van de gemeente. Enige raadsleden wilden het winkelcentrum uitbreiden en op de plaats van de bowlingbaan wellicht een megabioscoop neerzetten. Zoals altijd heeft de overheid verder gekeken dan hun portemonnee diep is: zij hadden geen geld om iets met het pand te laten doen. Er werd besloten om de functie van bowlingbaan nog enige tijd langer aan te houden, totdat de bowlingzaal ondanks aandacht van tv-serie Man Bijt Hond toch echt failliet ging.

De bowlingbaan vervulde een unieke functie in de Noord en vertegenwoordigt het oude Noord van voor de komst van de gentrificatie en de cupcakebenodigdhedenwinkels. Het was een pand waar allerlei lieden uit Noord samenkwamen; de ruimte werd gebruikt als oefenruimte voor een koor, gehandicapten kregen er bowlles.

Plannen

De groep is van plan met de buurt de dialoog aan te gaan over de toekomst van het pand, waar voor hen ook de toekomst van Noord aan gelieerd is. Zij zijn van plan de ruimte op den duur open te stellen als volkskeuken, maar eerst zal zij primair een woonfunctie vervullen. Het gebouw staat rechttegenover het gebouw van de gemeenteraad van Amsterdam Noord; de krakers plaatsen zich hiermee ook rechttegenover hen in het debat rondom gentrificatie. De gemeente is al jaren bezig in volkswijken de oudere en oorspronkelijke bewoners te verhuizen naar randgemeentes zoals Almere en elders zodat zij plaats kunnen maken voor rijkere, wittere, homogenere start-ups en gezinnen. Het kraken van dit pand is een vorm van verzet tegen dit proces: de groep hoopt hiermee op positieve manier bij te dragen aan de strijd tegen de yuppificering van Amsterdam in een tijd van neoliberale afbraakpolitiek. Huisvesting voor iedereen!  [https://nl.squat.net/2016/03/21/amsterdam-voormalig-bowlingcentrum-in-noord-gekraakt/]

categories: 

  • course/workshop
  • (free) shop/market
  • meeting
  • music/concert
Bowling
Buikslotermeerplein 4
1025 EV Amsterdam
Netherlands

Directions: 

Metro station: Noord

Squat: 

Presently squatted
There are no upcoming events.