Diskuse: Francie je na nohou (o hnutí Nuit Debout)

Friday, 1 July

Diskuse: Francie je na nohou (o hnutí Nuit Debout)

Short url: 

https://squ.at/r/1o0u

Francie je na nohou! A co my?

Ve Francii to vře už tři měsíce – co se tam vlastně děje? A proč?

Při letmém pohledu na české noviny a televizi se může zdát, že se v současné Francii diskutuje jenom evropský fotbalový šampionát nebo terorismu. Není to pravda! Od března, kdy se konaly první větší demonstrace proti návrhu novely zákoníku práce, jsou desítky a stovky tisíc lidí na nohou. V dubnu vzniklo francouzské Occupy s názvem Nuit Debout (noc na nohou) – sociální hnutí zdola, které si zakládalo na autonomii a participaci.

Nespokojenost se stávající situací přicházelo vyjadřovat stále více lidí, okupovala se náměstí a veřejné budovy. Kolektivně se vařilo, zapojovali se uprchlíci a migranti pobývající u pařížského metra Stalingrad, lidé bez domova. Ale ne jako „klienti“ nebo „oběti“, ale jako integrální součást společnosti, která se na náměstí Republiky zformovala.

V průběhu května sílily protivládní protesty, kterých se nejvíce účastnily odbory, od těch středoškolských, až po stavbařské. Necelé dva týdny se dařilo blokovat několik ropných refinérií, do stávek se připojovali pracovníci a pracovnice v dopravě včetně letecké společnosti Air France. Sílilo také policejní násilí, Francie se totiž již od 13. Listopadu nachází v permanentním výjimečném stavu, který je neustále s odkazem na teroristickou hrozbu, prodlužován. Umožňuje tak policii dělat, co se jí zlíbí – vodní děla a slzný plyn jsou na denním pořádku, zlomené ruce a bezvědomí také.

Přijďte se pobavit o Francii, výjimečném stavu, Nuit Debout a vůbec tak různě, to, že to ignorují česká média neznamená, že to musíme ignorovat všichni. Pustíme si videa, ukážeme fotky a tak.

Sejdeme se v pátek v osm hodin na Kampě.

Date & Time: 

Friday, 1 July, 2016 - 20:00

Category: 

  • discussion/presentation
  • meeting

Price: 

  • free
Park Kampa
Na Kampě 512/11
118 00 Prague
Czech Republic

Koncerty s přesahem. Jasně vyhraněné proti fašismu, rasismu, sexismu, homofobii, kapitalismu a jiným formám útlaku.

categories: 

  • music/concert / party / radio/tv