Bulgarian Prisoners' Association: a voice for the marginalized in Bulgaria (přednáška) / Asociace bulharských vězňů: hlas pro bulharské marginalizované

Wednesday, 25 May

Bulgarian Prisoners' Association: a voice for the marginalized in Bulgaria (přednáška) / Asociace bulharských vězňů: hlas pro bulharské marginalizované

Short url: 

https://squ.at/r/1mm6

In December 2007, anarchist Jock Palfreeman was sentenced to 20 years in prison for a murder he committed in self-defense when defending Roma boys from a racist mob in the center of Sofia, Bulgaria. He was denied deportation to an Australian prison and was forced to serve his sentence in the brutal conditions of Bulgarian prisons.

Almost 10 years later we find Palfreeman as the Chairperson of the Bulgarian Prisoners' Association (BPA) - a unique collective of prisoners and ex-prisoners only that fights for the rights and conditions of the most marginalized and voiceless people in Bulgarian society. The BPA established itself as an NGO in 2012 and had a series of successes in an environment, characterized by omnipresent corruption, cronyism and abuse of power.

It has since become an inspiration for many prisoners. Last year, amid huge controversy caused by Bulgarian media ignorance, it became nominated for "Person of the Year" in place of a nomination for Jock Palfreeman for his efforts to establish the BPA. Today, it also stand in solidarity with refugees - both in and out of the prisons - who often face no less degrading treatment by the Bulgarian state and society alike.

The lecture will follow Jock's and BPA's story and look at their struggle with state abuses and social apathy and ignorance, while also showing some interesting details about prison conditions in Bulgaria.

V prosinci 2007 byl anarchista Jock Palfreeman odsouzen na 20 let ve vězení za vraždu, kterou spáchal v sebeobraně, když bránil romské děti před rasistickým davem v centru Sofie. Nedovolili mu deportaci do Austrálie a byl tak přinucen odpykat si trest v brutálních podmínkách bulharské věznice.

O deset let později je Palfreeman předsedou Asociace bulharských vězňů (ABV) - unikátního kolektivu tvořeného výhradně vězni a bývalými vězni, který bojuje za práva a podmínky těch nejvíc marginalizovaných a nevyslyšených lidí v bulharské společnosti. ABV vznikla jako neziskovka v roce 2012 a dosáhla sérii úspěchů v prostředí charakteristickém všudypřítomnou korupcí, bratříčkováním a zneužíváním moci. 

Od té doby se stala pro mnohé vězně inspirací. Loni byla ABV, uprostřed obrovské kontroverze kvůli ignoraci ze strany bulharských médii, nominována na "osobu roku" namísto Jocka Palfreemana za jeho přínos pro její založení. Dnes ABV také vyjadřuje solidaritu s uprchlíky ve věznicích i mimo ně, kteří často čelí neméně ponižujícímu zacházení ze strany jak bulharského státu, tak i společnosti.

Přednáška se uskuteční v anglickém jazyce.

Date & Time: 

Wednesday, 25 May, 2016 - 19:00

Category: 

  • bar/cafe
  • discussion/presentation
  • meeting

Price: 

  • by donation
Klinika
Jeseniova 60
Czech Republic

Squat: 

Evicted squat

Klinika was evicted in January 2019

categories: 

  • action/protest/camp / advice/help/office hours / book shop/info shop/library / course/workshop / discussion/presentation / exhibition / film / food / (free) shop/market / meeting / music/concert / theater / work space/diy