Lleida Okupa

Lleida Okupa

Short url: 

https://squ.at/r/1lfw

Des de los ribazos de la chispa

La miseria invaeix poc a poc tots aquells racons de Lleida que encara no han estat arrasats pel capitalisme i el civisme. Aquest 2013 consolida la resignació a la submisió i conformisme a un sistema que destrueix la naturalesa i la llibertat humana, o a unes alternatives ciutadanistes. Resisteixen projectes col·lectius de consum, culturals, artístics, polítics i esportius que persisteixen en una desobediència constant a l’actual sistema de valors. L’okupació i/o centres autogestionats sempre han estat una eïna per a fer físics aquests espais tan necessaris per la trobada al marge de la lógica mercantilista. …el Pati de les moreres, la Gàbia, El BSO de la Ràbia, la Chispa, el Casal popular de joves, la CNT… han sigut exemples de zones vives i amb activitats culturals, socials, de divertiment i lloc de reunió que només s’ha pogut fer a través de la desobedència, desobediència vers els interessos de les empreses i del capitalisme.

El capitalisme, les grans cadenes comercials, l’expansió urbanística, els contractes basura, el consumisme avança per l’Horta de Lleida. Es dibuixa al llarg de la carretera de Huesca la degradació en forma de: Boleres, mc donalds, Burguer Kings, Merca China, punto estrella… i el que falta, s’estan preparant més terrenys i volten inversors pel barri, els agosarats encara voldran arribar fins a les Basses d’Alpicat.

Coincidint amb el moviment d’empreses constructores i especuladores (algunes fins i tot han vingut de Madrid) el proper 21 de Gener a Lleida es celebrarà un judici entre l’especuladora UA SL contra 4 joves pel delicte d’okupació del immoble que avui és la Chispa.

Qui és UA SL?

És una empresa constructura i borsàtil creada al 1991. El 60% de UA SL és propietat de CEBA SL. I el 58% de CEBA SL és propietat de UA SL. Estratègies empresarials d’Antonio Cervera Gracia, administrador d’aquestes empreses. A grans trets el recorregut d’aquest multi-empresari és l’imperi que va crear fins als anys 90 amb una trentena d’empreses del sector frigorífic per tota la península, en aquells dies el negoci era el totxo i la seva família no va dubtar a invertir-hi de la forma més agressiva: creant una trentena d’empreses de construcció, especualitives i d’inversió borsàtil. Durant aquests anys ha comprat i venut a tort i a dret de la província de Lleida i de la costa catalana. L’última tàctica davant de la incertesa econòmica ha sigut crear un Holding empresarial: GRUP CERVERA CARRAS SL, noves formes d’organització per sobreviure i evitar responsabilitats.

A l’Horta de la partida d’Alpicat, UA SL té la propietat de tres cases. Aquestes porten buides més de 15 anys, les va comprar amb l’objectiu de tornar-les a vendre algun dia. Abandonades i sense fer-los-hi cap reforma, amb la intenció de que si la casa estigues molt malmesa l’enderrocaria i es vendria simplement el terreny. Però una d’aquestes cases no està morta, porta des de fa 6 anys okupada, és el CSO la Chispa.

Que és la Chispa?

És una Masia i uns terrenys als afores de Lleida, al costat de la carretera de Huesca. Va ser okupada a finals de 2007 i ha estat un Centre Social i una vivenda fins al dia d’avui. Els primers anys amb una activitat constant com a centre social, amb jornades temàtiques, sopadors, concerts, col·laborador dels moviments socials de Lleida i com a espai on s’hi desenvolupaven horts comunitaris amb habitants de la casa, un grup d’amics i estudiants. Durant els
últims anys ha estat un projecte d’experimentació d’autogestió, treballant de valent amb l’hort, la recol·lecta de plantes medicinals, l’elaboració de cervesa i pa, l’autonomia energètica i esporàdicament com a espai de trobada d’alguns col·lectius de Lleida o festes i celebracions diverses.

La legalitat evidencia que les lleis no estan pensades per l’equilibri social, sinò que beneficien el règim de torn. És doncs evident la criminalització de l’acció d’okupar, però recau en totes la possibilitat d’experimentar la llibertat de la desobediencia en accions tan bàsiques com crear-se un espai per a viure. Davant del proper judici del 21 de gener com a habitants o participants de la Chispa no només volem manifestar el nostre rebuig a emmarronar a aquests 4 joves, sinó que el que volem és justícia popular contra els responsables de l’especulació, l’usura i la contaminació. A més, aquests 4 joves res tenen a veure amb l’okupació d’aquest espai.

Mentre existeixi l’especulació i la usura de coses tan bàsiques com l’habitatge, els mitjans de producció, la salut, la terra, l’aigua, l’energia l’OKUPACIÓ seguirà més viva que mai. Recupera la teva vida, okupa tu també!

categories: 

  • action/protest/camp
There are no upcoming events.