De Samenscholing

De Samenscholing

Short url: 

https://squ.at/r/1etb

In de Samenscholing zitten meerdere inititieven. Zo is er een fietsenwerkplaats, een houtwerkplaats en een metaalwerkplaats. Er is een oefenruimte voor bandjes, een gymzaal waar je kan boksen en kickboksen. Er is een anarchistische boekenwinkel Opstand, een zeefdrukkerij en een Weggeefwinkel Bea-Nix, en eetgelegenheid Water en Brood. Ook kan je bij de Voco, voedselcollectief, biologische producten kopen.

Water en Brood, veganistische en biologische eetgelegenheid. Water en Brood vindt zijn oorsprong in de Blauwe Aanslag, is daarna voortgezet in de Vloek, en sinds Juni 2018 maakt een doorstart in de Samenscholing.

[09/24/16]   De Haagse VVD heeft gistern flink stemming gemaakt tegen de samenscholing. Omroep West heeft hier op haar website en op TV aandacht aan besteed. We zijn wel wat gewend, maar zoveel leugens bij elkaar hebben we zelden gezien. Hierbij een brief die wij naar aanleding hiervan aan al onze buren hebben verstuurd:

Beste buren,

In de media gaan allerlei wilde verhalen de ronde over De Samenscholing, de voormalige school aan de Beatrijsstraat. Het lijkt ons goed om jullie als buren te benaderen om toe te lichten hoe wij tegen de situatie aankijken, en te verduidelijken wat wij in het pand doen.

Volgens de VVD ondervinden ‘honderden’ buurtbewoners overlast van onze aanwezigheid hier in de wijk. Zo zouden wij onder andere de buurt terroriseren, kinderen wegsturen van hun basketbalveldje en een heuse vuilverbrandingsinstallatie in ons pand hebben aangelegd. Wij vinden deze beschuldigingen absurd en kunnen ons niet vinden in het beeld dat geschept wordt.

Sinds wij het pand aan de Beatrijsstraat in gebruik hebben genomen hebben wij de communicatie met de buurt als heel positief ervaren en voelen wij ons welkom in de buurt. In tegenstelling tot de VVD proberen wij juist wel een constructieve bijdrage te leveren aan Moerwijk. Zo is er bijvoorbeeld sinds enkele maanden een druk bezochte weggeefwinkel geopend in het pand, hebben enkele sociale initiatieven zich er gehuisvest en zijn wij druk bezig met het opzetten van openbare en buurtgebonden initiatieven.

Wij vinden het opvallend dat nota bene de VVD zich zorgen maakt om de bewoners van Moerwijk, een wijk waar ze zelf nog nooit een vinger voor hebben uitgestoken. Volgens ons gaat het de VVD ook helemaal niet om de bewoners van de wijk, maar gebruikt de VVD juist deze bewoners om hun eigen politieke agenda door te drukken. De VVD zet zich juist alleen in voor de allerrijksten van Den Haag. Wij vragen ons dan ook af of zij zich überhaupt wel eens in Moerwijk hebben verdiept.

De VVD heeft er de afgelopen jaren een sport van gemaakt om krakers en voormalig krakers (wij hebben een gebruikersovereenkomst voor het pand afgesloten met de gemeente) het leven zuur te maken. Eerder bleek dat er twee mensen gepikeerd zijn over onze intrek in de buurt, en daarmee de media gebruikten om een ongefundeerd sensatieverhaal op te hangen. In plaats van mee te doen aan dit opgeklopte mediaspektakel zoeken wij liever direct contact met onze buren. Maar mocht u ooit overlast van ons ondervinden, kom dan gerust even langs of stuur een e-mail naar desamenscholing@riseup.net.

Met vriendelijke groet,

De Samenscholing

opening times: 

Weggeefwinkel Bea-Nix, Zaterdag 14:00 tot 17:00

Anarchistisch Boekenwinkel Opstand
Dinsdag: 15:00 tot 19:00
Donderdag: 17:00 tot 21:00
Vrijdag: 15:00 tot 19:00

Water en Brood, van woensdag tot en met zaterdag, keuken open vanaf 17:30 tot 21:00. Reserveren: 070-3997455.
Elke maand, Pizzacafe, veganistisch pizza, wil je ook komen? Stuur een mailtje naar pizzacafe070@riseup.net

categories: 

  • bar/cafe
  • book shop/info shop/library
  • course/workshop
  • discussion/presentation
  • film
  • food
  • meeting
  • music/concert
  • party
  • work space/diy

email: 

De Samenscholing
Beatrijsstraat 12
Netherlands
There are no upcoming events.