Ateneu Llibertari de Sants

Ateneu Llibertari de Sants

Short url: 

https://squ.at/r/3ov


BIBLIOTECA SOCIAL MATEO MORRAL

Mateo Morral va ser un anarquista conegut per la seva autoria de l’atemptat contra el Rei Alfonso XIII el dia de les seves noces provocant una massacre. L’Ateneu Llibertari de Sants volia reivindicar la memòria d’aquest home que, lluny de ser un boig sense principis, era un anarquista, bibliotecari de l’Escola Moderna de Francesc Ferrer i Guàrdia. Amb això es simbolitza la passió de la cultura barrejada amb la passió de l’acció, la necessitat de denunciar i canviar les situacions injustes.

La biblioteca en sí, està orientada cap a les ciències socials i les humanitats (història, antropologia, economia, sociologia, política, filosofia…), així com cap a les novel·les de ciència ficció. Volem diferenciar-nos de les biblioteques municipals en quant a continguts, doncs encara que en moltes ocasions tinguin part del que nosaltres també tenim, és realment difícil trobar el que ens interessa entre tant material.

DISTRI LA MALOBE’EMA

La distri La Malobe’ema es la distri del Ateneu Libertari de Sants. Durante un año, el ateneu compartió su espacio con la distri Acció Cultural. Cuando Acció Cultural se mudó a Gràcia para expandir sus alas y abrir un local a pie de calle, dejó un vacío en nuestro ateneu que se afirma como espacio de intercambio de ideas, de encuentro, de autoaprentizaje y de difusión de cultura y conocimientos alternativos – subversivos, autogestionados y críticos frente al mundo en el que nos ha tocado vivir-. Por esa voluntad de difundir esas ideas, nos pareció fundamental tener una distri que proponga libros como herramientas, pero también por el simple placer de la lectura.

Acció Llibertària de Sants

Acció llibertària de Sants es crea com un espai de trobada i referència de les anarquistes al barri de Sants, per tal de fer una anàlisi estructural de l’actual sistema de dominació i dur a terme una confrontació ideològica i pràctica des dels plantejaments i postulats llibertaris. A través d’una anàlisi global i radical, pretenem actuar en lo concret, allà on es produeixen les conseqüències reals de l’accionar polític i econòmic: al nostre barri, els seus carrers, en el nostre quotidià. No pretén ser aquesta una estructura catalitzadora de les lluites ja vigents o les que han de venir, sinó una eina que permeti donar veu i amplificar els posicionaments llibertaris enfront de la injustícia social materialitzada dia a dia al nostre barri a través de desnonaments, repressió, acomiadaments i una àmplia amalgama de conseqüències dramàtiques tolerades pel circ de la complaença, alçat aquest sobre la base de l’atomització social que trenca els llaços de solidaritat entre aquells que pateixen els mateixos mals: l’Estat i el capitalisme.

Com anarquistes, no pretenem la reforma o millora de l’actual sistema de dominació, ja que aquest és el primer pas per a la perpetuació de l’explotació de l’home per l’home. Tanmateix, també per la nostra condició, no som aliens a l’ofensiva que dia rere dia marca el capitalisme per reforçar els interessos dels poderosos a costa del patiment dels oprimits. Ens sentim partícips d’aquest conflicte i, com a tal, dirigim la nostra acció en el camp de les lluites socials ja que, encara que no entenguem dels drets i deures atorgats per l’Estat, si entenem de la dignitat humana enarborada com a bandera en la rebel · lió contra la injustícia. No lluitem per la millora de l’esclavitud assalariada, ni defensarem l’escola com a instrument d’alienació i domesticació. Però tot i així, alçarem la veu contra tota llei que imposi el terror i la misèria, endurint encara més les condicions de vida imposades per aquelles persones que viuen del treball aliè. Les polítiques de retallades tensa encara més la corda de la confrontació social i nosaltres ens alçarem fins que rebenti, però sempre sense apartar la vista de la realitat que genera aquest enfrontament, és a dir, tensarem encara més la corda però tirant del costat i al costat dels oprimits.

Encara que enaltim la desobediència, l’acció directa de l’individu contra l’Estat, el nostre fi, com a revolucionaris, és que aquest enfrontament es faci col · lectiu a través de la consciència i la propagació de les idees llibertàries en les bretxes que obre pròpiament la contradicció capitalista i, per què no, aquelles que obrim els oprimits de forma conscient i activa a través de l’autoorganització, el suport mutu i l’acció directa.

Creiem fermament que els nostres objectius no poden ser assolits des d’un posicionament aliè, des de fora del context social, amb intervencions aïllades i endogàmiques que únicament serveixin per reforçar aquesta distància que avui ens separa de la “resta” de la població. Com ja hem dit, el nostre plantejament polític es basa en el social, per aixó la nostra acció, dirigida sempre contra l’Estat i tota forma de dominació, cobra sentit més enllà del nostre anhel individual i legítim de rebel · lió: aconsegueix la seva plenitud en la perspectiva i el desig de la consecució de la revolució social. Per això, veiem necessari treballar braç a braç dins de les problemàtiques socials de les que som i ens sentim partícips, sense que això suposi contradicció, i sense renunciar per tant als nostres plantejaments llibertaris.

Ens pots trobar a l’Ateneu Llibertari de Sants (carrer Maria Victoria, 10) els dimarts i dijous a partir de les set de la tarda o al nostre correu acciollibertariasants@riseup.net

opening times: 

Dimarts, 20h30, Assemblea d’Acció Llibertària de Sants

categories: 

  • advice/help/office hours
  • bar/cafe
  • book shop/info shop/library
  • course/workshop
  • discussion/presentation
  • exhibition
  • food
  • meeting

email: 

Ateneu Llibertari de Sants
Carrer de Maria Victòria, 10
08014 Barcelona
Catalonia
There are no upcoming events.