Uprchlíci vítejte: Za důstojné podmínky pro všechny příchozí z Ukrajiny

Thursday, 19 May

Uprchlíci vítejte: Za důstojné podmínky pro všechny příchozí z Ukrajiny

Short url: 

https://squ.at/r/8phe

(English below)

Přijďte ve čtvrtek před Ministersto vnitra (Nad Štolou 936/3, Praha 7) na protestní shromáždění proti rasistické migrační politice, které organizujeme společně s kolektivem RFK!

15:00 Workshop malování bannerů a předávání prohlášení pracovníkům Ministerstva vnitra ČR
18:00 DEMONSTRACE před Ministerstvem vnitra ČR

Na ruskou invazi na Ukrajině reagovali Češi obrovskou vlnou solidarity a vláda se opakovaně zavázala k pomoci Ukrajincům utíkajícím před válkou. Systém dočasné ochrany a Lex Ukrajina skutečně poskytnul lidem na útěku právní nárok na bezprecedentní podporu, brzy se ale ukázalo, že na ni nedosáhne každý. V průběhu dubna se začaly hromadit případy, týkající se zpravidla romských ukrajinských rodin, kdy nebylo umožněno z různých důvodů o udělení dočasné ochrany požádat. Tito lidé zůstávají na ulici s nulovou podporou, bez možnosti nouzového ubytování či humanitární a sociální pomoci.
Ve stejné situaci jsou také uprchlíci, jejichž status je zjišťován. Ověřování dvojího občanství může trvat až deset dní, během níž zůstávají zcela bez podpory. Toto ověřování se přitom týká takřka výhradně uprchlíků romského původu.

Symbolem celostátního problému nedostatečných ubytovacích kapacit, absence systémové podpory a přenášení zodpovědnosti na neziskový sektor a dobrovolníky, kteří suplují funkce státu, se stalo pražské hlavní nádraží. Obrazy stovek lidí nocujících na podlaze, bez adekvátní stravy, v nedůstojných a nebezpečných podmínkách, připomínají krizi na budapešťském nádraží Keléti v roce 2015. Skutečně se chce česká vláda vydat touto cestou?

Přijďte vyjádřit nesouhlas s tím, že český stát nezajistil základní bezpečí všem lidem prchajícím z Ukrajiny před válkou!

Naše požadavky:

––K české azylové politice
Okamžité zajištění vhodné a kapacitně dostatečné překlenovací podpory pro uprchlíky, jejichž status je zjišťován.
Změnit postupy prvního kontaktu s úřady tak, aby nemohlo docházet k tomu, že někteří z nich budou zbavení své zákonné možnosti požádat o udělení statutu dočasné ochrany.

––K řešení humanitární krize na Hlavním nádraží
Zvýšení počtu porcí nouzového jídla a pití a jejich nutriční hodnoty, včetně sortimentu vhodného pro stravování dětí.
Opětovné osazení stolů a lavic, zlepšení hygienických podmínek v prostoru nádraží, podpora dobrovolnických aktivit pro děti, které v prostoru čekají několik dní.
Zajištění dostatečné kapacity nouzového ubytování mimo areál Hlavního nádraží s vyloučením ubytovávání běženců v detenčních centrech a bez segregace ubytování na základě etnicity.

ENGLISH:

Refugees welcome! For dignified conditions for all newcomers from Ukraine

15:00 banners painting
18:00 PROTEST in front of the Ministry of the Interior building (Nad štolou 936/3, Prague 7)

The Russian invasion of Ukraine was met by a huge wave of solidarity in the Czech Republic. The Czech government has repeatedly stated its commitment to helping the Ukrainians fleeing the country. The contemporary protection system and Lex Ukraine have provided these people with the legal claim to unprecedented support. It soon turned out, however, not everybody was eligible for it.

Soon, there were many cases of people who could not apply for the contemporary protection status - these were mostly Roma families from Ukraine. These people stay on the streets without any help whatsoever: without emergency accommodation and humanitarian and social help.

Refugees whose status is being verified face the same situation. The verification of dual citizenship can take up to ten days. In the meantime, these people have no support - and the process of verification mostly concerns refugees with Roma background.

The Prague Main Train Station (Hlavní nádraží) has become the symbol of the insufficient accommodation capacities and also the transmission of responsibility from the state to the nonprofit sector and volunteers. The pictures of hundreds of people sleeping on the floor and without food, staying in unsafe and undignified conditions, closely resemble the crisis at the Keléti train station in Budapest in 2015. Does the Czech government really want to follow this example?

Let's express our disapproval of the politics of the Czech government that has failed to secure basic safety for ALL people fleeing from Ukraine!

Our demands:
–– Czech asylum policy
Immediate and suitable accommodation for refugees whose status is being verified
A change of the protocol regarding the first contact with the authorities to make sure nobody will be denied their legal right to ask for the status of contemporary protection

–– A solution to the humanitarian crisis at Prague's Hlavní nádraží
An increase in the number of portions of meals and their nutritional value, including meals suitable for children
The return of the tables and benches and betterment of the hygienic conditions at the station, official support for the activities for children run by volunteers.
An increase in the capacities of emergency accommodation outside of the station and unsegregated accommodation for everyone without putting these refugees in the detention centers

Date & Time: 

Thursday, 19 May, 2022 - 15:00

Category: 

  • action/protest/camp

Price: 

  • free

Analysis*Action*Emantipation: Radical left group from Prague. Part of antiauthoritarian platform Beyond Europe.

 

categories: 

  • action/protest/camp / discussion/presentation / film