Critical Mass

Friday, 28 August

Critical Mass

Short url: 

https://squ.at/r/kd4

 

Kolabujúca mestská doprava, tisíce automobilov blokujúcich cesty, chodníky, parkoviská, trávniky. MHD pohybujúce sa slimačím tempom.
Máme možnosti a nemáme priestor. Mestá sa postupne uzatvárajú do ciest a automobilovej apokalypsy.Ľudia už nie sú tlačení - sú zatláčaní.Chceme sa vyjadriť. Poukázať na problémy ochabujúcej dopravy v našom meste. Chceme priestor pre životy ľudí. Vytvárať možnosti pre bezpečnú dopravu a presuny po meste.
 Podporujeme aktivity Cyklistov všedného dňa a pozývame Vás na ďalší Košický CRITICAL MASS. Vezmite si bicykel a príďte sa vyjadriť! Critical Mass je neformálna spoločná cyklistická jazda mestom na oslavu cyklistiky a uplatnenie práv cyklistov. Myšlienka vznikla v San Franciscu v septembri roku 1992 a rýchlo sa rozšírila do vyše 300 rôznych miest všade na svete. Pravidelne sa robí väčšinou posledný piatok mesiaci. Je to myšlienka a spoločná akcia, nie organizácia. Nemá lídrov,centrálnu organizáciu a ani členov. Je určená na oslavu cyklistickej dopravy, ako vhodnej alternatívy k automobilovej doprave spôsobujúcej znečistenie, zvýšenú nehodovosť a stratu verejných priestorov, nie na spôsobovanie ťažkostí a konfrontáciu s vodičmi.Využíva množstvo kritickej masy cyklistov v inak premotorizovanom meste. My neblokujeme premávku, sme jej súčasťou. Cieľom je, aby si nás vodiči všimli a pri riadení vozidla s nami rátali.
 Všetci sa riadime platnými pravidlami cestnej premávky a bicykle máme v dobrom stave vybavené na prevádzku v cestnej doprave účinnými brzdami, odrazkami a počas jazdy za zníženej viditeľnosti aj svetlami a blikačkami. Výhodou sú reflexné prvky, vesta a prilba.Jazdíme miernym tempom s ohľadom na všetkých účastníkov cestnej premávky (autá, chodci a ostatní cyklisti). Nejazdíme na červenú a v protismere. Zmenu trasy signalizujeme rukou,zdvihnutá ruka kolmo nahor znamená signál STOP. Jazdíme civilne a predovšetkým sami za seba, tak ako v bežný deň. Nebudeme mať zastavenú dopravu ani policajný sprievod. Jazdíme jednotlivo a za sebou.Ak nás semafory rozdelia, plynulo pokračujeme v jazde a počkáme sa na najbližšom mieste.
 Príďte si užiť netradičnú formu protestu proti ťažko zvládnuteľnej automobilovej kultúre v mestách.

Uvidíme sa 28. augusta 2015, pri Štátnej vedeckej knižnici v Košiciach o 17:25hod. Všetci ste srdečne vítaní.

Date & Time: 

Friday, 28 August, 2015 - 18:30

Category: 

  • action/protest/camp

Price: 

  • free

email: 

Directions: 

View information on a poster

Sme dobrovoľným kolektívom, ktorého snahou je sa aktívne zapájať do boja za záchranu prírody, zvierat a ľudí.

categories: 

  • action/protest/camp / advice/help/office hours / children's activity / course/workshop / discussion/presentation / film / work space/diy