Antikapitalistický blok na demonstraci proti TTIP

Saturday, 18 April

Antikapitalistický blok na demonstraci proti TTIP

Short url: 

https://squ.at/r/cnk

PROČ VLASTNĚ ANTIKAPITALISTICKÝ BLOK A JAK BUDE VYPADAT?

Na demonstraci proti TTIP 18. 4. v Praze utvoříme samostatný antikapitalistický blok. Rozhodli jsme se tak, abychom vyjádřili, že naše kritika smlouvy o transatlantickém volném obchodu jde dál než kritika uskupení Stop TTIP. Myslíme si, že je důležité neskončit u kritiky jedné obchodní smlouvy. Ta je totiž pouze ztělesněním logiky neoliberalismu a kapitalistických vztahů založených na nerovnosti. Chceme demokracii bez kapitalismu!

Odlišnost našeho přístupu nespočívá pouze v tom, že se naše kritika nezastavuje u samotné TTIP, ale promítne se i do vizuální podoby protestu. V sobotu 18. dubna vytvoříme barevný blok. Jednotícím prvkem budou růžové šátky a barevné deštníky. Aby mělo co nejvíc lidí možnost se do bloku zapojit, organizujeme informační večer. Ten proběhne v sobotu 11. 4. od 17.30 v autonomním sociálním centru Klinika. Kdokoliv má zájem se dozvědět více informací o TTIP, o plánovaném bloku nebo se zapojit do jeho příprav, bude srdečně vítán. Další příležitostí bude workshop, na kterém budeme připravovat transparenty a další věci na demonstraci. Ten proběhne ve čtvrtek 16. 4. od 18 hodin také na Klinice. Před samotnou demonstrací se pak potkáme ve 12.30 opět na Klinice a na akci pojedeme dohromady. Zapojte se do barevného, hravého a k jádru jdoucího protestu! Připojte se k antikapitalistickému bloku! Stát, národ, kapitál, TTIP – sračka! 

Sraz antikapitalistického bloku před demonstrací 18. 4. 2015 ve 12.30 v autonomním sociálním centru Klinika (Jeseniova 60, Praha 3)

ZASTAVIT TTIP NESTAČÍ - VÝZVA K VYTVOŘENÍ ANTIKAPITALISTICKÉHO BLOKU NA DEMONSTRACI PROTI TTIP

Připravovaná smlouva o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství (TTIP) mezi EU a USA je již od začátku terčem zasloužené kritiky. To, že smlouva (pokud bude přijata) způsobí další vlnu prekarizace a nezaměstnanosti, ohrožení zdraví lidí skrze GMO potraviny a povede k posílení pozic největších korporací, je dnes víc než zřejmé. Tento trend, kdy se privatizují zisky, zatímco náklady jsou přenášeny na lidi, je součástí neoliberální „reformy“ kapitalismu. Systém, už tak založený na nerovnosti a útlaku, se stává ještě vyostřenějším a zároveň je prezentován jako jediný možný.

Ekonomické krize se v kapitalismu pravidelně opakují a kromě nezměrného utrpení lidí s sebou vždy přinášejí transformaci kapitalismu do nové, ještě šílenější podoby. Stejně jako po ekonomické krizi 70. let začal nekontrolovaně růst finanční trh, dnes – po jeho infarktu – dochází k další transformaci. Krize je vedlejším produktem snahy o nekonečný růst, která je vlastní logice kapitalismu. Uvědomění si, že krize představuje pevnou součást systému, je prvním krokem k opravdové změně!

Naneštěstí veřejné diskusi stále vládne představa, že svět založený na ostrých loktech a nedůstojném postavení většiny lidí nemá alternativu. Právě proto jsou nám jako léky na krizi, vyvolanou kolapsem hypotečního trhu, podávány jedovaté pilulky v podobě neoliberálních „úsporných opatření“, privatizací, deregulací snad ve všech oblastech života. Můžeme to vidět například na politice Evropské centrální banky vůči státům eurozóny, které krize zasáhla víc než ostatní. Návrhy na politické řešení krize se nesou v duchu tržního fundamentalismu, který povýšil trh na božstvo a jeho principy na přikázání.

Dohody o volném obchodu, jako je TTIP, představují institucionalizaci systémových změn. Vycházejí ze stejných pozic jako úsporná opatření uplatňovaná v jednotlivých státech. Jejich dopad je ovšem ještě mnohem závažnější – s definitivní platností se totiž snaží říct, že práva kapitálu (na volný pohyb) jsou důležitější než práva lidí. Takže zatímco pro zboží a peníze by měly přestat existovat hranice, na hranicích Evropy a USA vyrůstají zdi a ploty s ostnatými dráty s cílem zamezit volnému pohybu lidí. Zatímco tabákové a GMO zemědělské firmy by měly získat právo vysoudit miliardy za omezení svých nebezpečných výrobků, lidé by měli ještě více ztrácet přístup k zdravým a dostupným potravinám. Zatímco se stále více lidí propadá do chudoby, měli bychom se prý starat o to, aby netrpěla práva byznysu.

Jedna z nejčastějších kritik TTIP je, že dává korporacím převahu nad národními státy. To je bezesporu problém, rádi bychom ovšem nastolili otázku, nakolik jsou vůbec státy, nebo dokonce EU legitimní při tak tristní volební účasti a zda tedy mají vůbec nějakou legitimitu vyjednávat o tak velkém zásahu do životů svých obyvatel.

Velká většina kritiky TTIP je postavená na kritice růstu moci korporací. Souhlasíme s tím, že jsou to právě korporace, které z TTIP budou nejvíce profitovat. Nicméně zastavit se pouze u nich by byla chyba. TTIP není pouze vysokou hrou pár lobbyistů, ale především další změna systému. Nechceme se spokojit s povrchní kritikou „jednoho procenta“ (údajně chamtivých kapitalistů), se kterou přišlo hnutí Occupy Wall Street, nebo s nacionalistickým voláním po „navrácení země do našich rukou“. Navíc zájmy národních kapitálů nejsou o nic ušlechtilejší než zájmy kapitálu mezinárodního. Kapitalismus je hra, kterou jsme nuceni hrát všichni, a nestačí jen vyloučit ty nejcyničtější hráče. Musíme zničit celou tuhle špinavou hru. Proto nestačí postavit se TTIP. Je třeba postavit se kapitalismu. Je třeba postavit se všem autoritám, které rozhodují o našich životech za našimi zády.

Z toho důvodu na demonstraci proti TTIP 18. dubna v Praze utvoříme antikapitalistický, antiautoritářský blok.

Oni chtějí kapitalismus bez demokracie, my chceme demokracii bez kapitalismu!

Iniciativa Ne Rasismu! & Anarchistická federace

TERMÍNY
11. 4. 2015 od 17.30, autonomní sociální centrum Klinika - Mobivečer antikapitalistického bloku

16. 4. 2015 od 18.00, autonomní sociální centrum Klinika - Výroba transparentů a piketů na demonstraci

18. 4. 2015 ve 12.30, autonomní sociální centrum Klinika - Sraz antikapitalistického bloku před demonstrací

Další info na http://nerasismu.cz/na-e-l-nky/na-e-l-nky/zastavit-ttip-nesta-v-zva-k-vytvo-en-antikapitalistick-ho-bloku-na-demonstraci

Date & Time: 

Saturday, 18 April, 2015 - 12:30
Klinika
Jeseniova 60
Czech Republic

Squat: 

Evicted squat

Klinika was evicted in January 2019

categories: 

  • action/protest/camp / advice/help/office hours / book shop/info shop/library / course/workshop / discussion/presentation / exhibition / film / food / (free) shop/market / meeting / music/concert / theater / work space/diy