Escola Popular de Boxa

Tuesday, 31 October

Escola Popular de Boxa

Short url: 

https://squ.at/r/3esb

Presentació de l’Escola Popular de Boxa per a adolescents i joves

L’expansió de la crisi econòmica ha comportat per a moltes famílies de barris populars l’accentuació o cronificació de la seva situació de pobresa, agreujant la desestructuració familiar i tenint un especial impacte en els infants i adolescents. Dins d’aquestes famílies no és estrany trobar situacions difícils que repercuteixen en la vida social i educativa dels joves. Expulsats massa sovint de centres escolars, es veuen abocats a la vida al carrer, cosa que té algunes potencialitats però que també té les seves contrapartides. Amb les poques possibilitats existents d’accedir a segons quins estudis o a una feina digna, és al carrer on massa sovint entren en contacte, entre altres, amb el món de la droga o la petita delinqüència. I és que lluny de criminalitzar aquestes dinàmiques, les contextualitzem dins del sistema capitalista actual que no ofereix cap altra alternativa als joves dels barris populars.

A la rebel·lia habitual i necessària en l’època de l’adolescència i hem d’afegir la rebel·lia pròpia d’aquelles que no tenen un espai on sentir-se segures en la seva cerca d’identitat. La forma de resistència però per desgràcia sol desembocar en una espiral nociva per la seva pròpia vida de la qual es fa difícil sortir. És per tot això que per molts xavals és més fàcil evadir-se que no trobar un indret, ja sigui a l’escola, a casa, a la feina o en altres espais; on se sentin respectats. Si només han rebut rebuig, com no han de rebutjar la societat en la qual viuen?

L’actuació pel que fa a les institucions deixa molt a desitjar. Hi ha un problema de perspectiva que no contempla la realitat des de la seva base estructural. Des d’una visió purament criminalitzadora, durant molts anys l’únic que se cercava és que aquests nois i noies no molestessin. És a dir, retirar-los de l’espai públic, en moltes ocasions a través de l’assetjament policial. A més a més, hi hem d’afegir òbviament la manca d’inversió en recursos pedagògics (sense entrar a qüestionar en aquest text la intencionalitat d’aquests) que els ofereixin altres formes de relacionar-se. És cert que se n’han creat de nous i que gràcies al paper d’alguns bons educadors (que també n’hi ha) s’ha anat canviant la perspectiva. Però a totes voltes, els recursos destinats són insuficients.

Per ajudar a trencar amb aquesta dinàmica, l’espai de Boxa per a adolescents pretén ser des de la humilitat i l’autogestió un punt mes de trobada amb els xavals i xavales del barri. S’utilitza la Boxa com un ganxo, un pretext que ens pot permetre generar complicitats i acompanyar-los en el seu procés vital, partint d’una pràctica que podria incentivar el seu interès. Sabem que sense aquest interès es fa molt difícil establir relacions, transmetre uns valors i unes formes de fer diferents de les què estan habituades. A més a més, la boxa és una pràctica esportiva que de forma controlada i dirigida permet treballar valors i canviar comportaments. Entre les seves potencialitats incideix en la millora de l’autoestima, accentua la responsabilitat i l’autocontrol, permet treballar la ràbia i altres emocions en un espai de seguretat i ofereix tots els beneficis físics i psicològics de les pràctiques esportives.

El projecte es realitzarà a l’Ateneu Anarquista la Ruda, al C/ Verge de l’Alba nº12. L’espai obrirà a partir del 3 d’octubre a les 18h. de la tarda i les classes seran cada dimarts a les 18h 30. de la tarda.

correu: epboxa@riseup.net

Escola Popular de Boxa de la PAHC Bages

Date & Time: 

Tuesday, 31 October, 2017 - 18:00 to 19:30

Category: 

  • course/workshop

Topics: 

  • boxa

email: 

Ateneu Anarquista La Ruda
Carrer Verge de l’Alba, 12
08241 Manresa
Catalonia

Squat: 

Former squat, now legalised

L'Ateneu anarquista La Ruda, va obrir les portes el passat dissabte 17 d'abril 2015, amb activitats diverses durant de tot el dia.

categories: 

  • book shop/info shop/library / course/workshop / discussion/presentation / exhibition / film / meeting

opening times: 

Dimarts, 18:00-19:30, Escola Popular de Boxa