KinoKlinika: I, Daniel Blake

Wednesday, 25 April

KinoKlinika: I, Daniel Blake

Short url: 

https://squ.at/r/4z2w

Daniel Blake je truhlář, který žije v Newcastlu a táhne mu na šedesát. Jednoho dne prodělá nečekaně infarkt a ocitne se v situaci, kdy mu jeho ošetřující lékař zakáže pracovat. Nezbývá než nastoupit na horskou dráhu jménem dávky státní sociální podpory. Nastávají dlouhé, nikam nevedoucí telefonáty o jeho zdravotním stavu, získávání doporučení od lékaře a mystifikace při shánění zaměstnání. To nemůže vykonávat, ale musí se snažit naoko hledat, dávky nejsou zadarmo.
Jednoho dne na úřadě potká Katie a s jejími dvěma dětmi, samoživitelku, která se do skotského maloměsta přestěhovala kvůli nižšími nájmu až z Londýna. Daniel a Katie brzy zjistí, že jedině vzájemná solidarita je může v jejich situaci udržet nad vodou.
Daniel a Katie bojují o svou důstojnost s neúprosně nastaveným sociálním systémem. Společně sledujeme, kam až sahá hranice lidské únosnosti ve štosech formulářů a nepříjemných procesech při cestě za živobytím. Stejně jako všechny Loachovy filmy je i I, Daniel Blake spíše realitou než filmovou fikcí.

film v anglickém znění s titulky

///

Britský režisér Ken Loach se během své filmové dráhy věnoval celé škále sociálních témat. Od bezdomovectví, odbory, až po nekonečný zápas jednotlivce s byrokratickými procesy a ujetým sociálním systémem. Poprvé Loach exceloval, společně s producentem Tony Garnettem, sérií televizních dokumentárních dramat. Například dosah epizody “Cathy Come Home” byl tak enormní, že vedl ke změně zákona týkajícího se lidí bez domova ve Velké Británii. Následující rok přišel Ken Loach se svým debutem Poor Cow a v roce 1969 s filmem Kes, který je dodnes považován za jeden z nejlepších filmů, který byl kdy v Británii natočen.

Date & Time: 

Wednesday, 25 April, 2018 - 19:30

Category: 

  • bar/cafe
  • film
  • meeting

Price: 

  • by donation
Klinika
Jeseniova 60
Czech Republic

Squat: 

Evicted squat

Klinika was evicted in January 2019

categories: 

  • action/protest/camp / advice/help/office hours / book shop/info shop/library / course/workshop / discussion/presentation / exhibition / film / food / (free) shop/market / meeting / music/concert / theater / work space/diy