Granate Festival: Boris Ryzhy

Thursday, 12 March

Granate Festival: Boris Ryzhy

Short url: 

https://squ.at/r/7qzg

Aliona van der Horst | 2009 | Russia | 60' | NL subs

De ooit veelbelovende Russische dichter Boris Ryzhy maakte op zijn 26e onverwachts een einde aan zijn leven. Deze documentaire beeldt Boris Jekaterinenburg af met beelden van nu en met archiefbeelden van Boris. Aliona van der Horst’s Boris Ryzhy brengt hem door middel van zijn poëzie weer even tot leven. Zowel zijn leven als zijn gedichten werden bepaald door de afgesloten, wantrouwende aard van de naargeestige industriestad, waar de misdaad na de democratisering van Rusland de macht greep. Naast zijn zus toont de film ook Ryzhy’s echtgenote, hun zoon, inmiddels vijftien, maar ook Ryzhy zelf komt aan het woord met zijn beeldende poëzie.

De documentaire zal worden ingeleid door de dichter Hannah van Binsbergen en na de film is er tijd voor een Q&A met de regisseur Aliona van der Horst.

Tijdens de Boekenweek organiseert Granate haar jaarlijks terugkerende festival: Granate Festival. Van 7 tot en met 15 maart presenteert Granate elke dag filmvertoningen, poëzievoordrachten en masterclasses. Voor haar festival nodigt Granate kunstenaars uit die met hun woorden en beelden maatschappelijke thema’s durven aan te kaarten. Daarbij kiest Granate voor oude en nieuwe films waarin poëzie een hoofdrol speelt: films die poëzie als leidraad gebruiken, documentaires of portretten over rebelse of dwarse stijliconen in de poëzie, films over de maatschappelijke relevantie van poëzie. Het festival is in samenwerking met de OBA, Theater de Omval, Kriterion, De Uitkijk, Torpedo Theater, FC Hyena, Cavia, Stichting DocDoc, Pakhuis de Zwijger, Oxville, De Meervaart en het Amsterdams Marionettentheater.

 

Date & Time: 

Thursday, 12 March, 2020 - 20:30

Category: 

  • film

Topics: 

  • Documentary

Price: 

5,- (Cineville card valid)
Filmhuis Cavia
Van Hallstraat 52-1
1051 HH Amsterdam
Netherlands

Directions: 

Go through the gate. Cavia is on the right hand side, above Xena Sports. Take the stairs.

Squat: 

Former squat, now legalised

Filmhuis Cavia is a counterculture cinema, (legally) founded by a squatters movement in 1983, which programs films you aren't likely to see anywhere else.

categories: 

  • film

opening times: 

We're open a couple of days in the week. Look us up to find our monthly program.
Doors always open half an hour before the film starts.