Movie Night: Help de buurt wordt hip! & Crème de la Crooswijk

Tuesday, 13 November

Movie Night: Help de buurt wordt hip! & Crème de la Crooswijk

Short url: 

https://squ.at/r/6een

Dinsdagavond in ons nieuwe sociaal centrum in Amsterdam Noord, Mobiele-Eenheid, de documentaire's: “Help de buurt wordt hip!” & Crème de la Crooswijk

Recent kreeg woningcorporatie Ymere een mooie prijs voor de renovatie van de Van der Pekbuurt... Maar was dit niet de buurt waar buurtbewoners, tijdelijke bewoners, academici en sympathisanten in het verleden hard gestreden hebben voor behoud? Naar aanleiding van deze prijs draaien we dinsdagavond in ons nieuwe sociaal centrum in Amsterdam Noord, Mobiele-Eenheid, de documentaire: “Help de buurt wordt hip!”
 
De Van der Pekbuurt in Noord is winnaar van de Amsterdamse Nieuwbouwprijs. Wethouder Laurens Ivens reikte de prijs donderdagmiddag aan de bewoners uit. “Tien jaar geleden leek de Van der Pekbuurt rijp voor de sloop”, zei Ivens nadat hij de prijs had uitgereikt.” “Help de buurt wordt hip!” (26 min, december 2015) is een portret van de Van der Pekbuurt in Amsterdam-Noord, een buurt in verandering. In de jaren twintig van de vorige eeuw werden hier woningen gebouwd voor de arbeiders uit de verpauperde wijken in Amsterdam. Jarenlang werd dit het stadsdeel van de 'asocialen' genoemd. Nog steeds is het een van de armste buurten van Amsterdam. Maar inmiddels is het stadsdeel ontdekt; huizen worden op grote schaal gerenoveerd, er worden dure appartementencomplexen gebouwd en de Van der Pekstraat moet de nieuwe PC Hoofdstraat van Noord worden. De renovaties zorgen voor veel onrust. Gesprekken met markante bewoners en ondernemers uit de Van der Pekbuurt in Amsterdam-Noord.
 
Aansluitend de documentaire Crème de la Crooswijk (49 min) over de wijk Crooswijk in Rotterdam waar buurtbewoners soortgelijke tafarelen ondervinden.
 
Crooswijk, de oergezellige, rauwe en sociale volkswijk, met dampende kroegen en saamhorige buren. De grote angst van de Crooswijker is dat hun volksbuurt snel zal transformeren tot een kil yuppenparadijs met torenhoge huurprijzen en onbetaalbare woningen, waar de gewone Crooswijker geen bestaansrecht meer heeft. De sloophamer staat te wachten, plannen voor nieuwe appartementen liggen klaar en de oorspronkelijke bewoners worden weggestuurd met een zogenaamde terugkeergarantie. Maar bij terugkomst krijgen zij een nieuwe huurprijs die ze niet kunnen opbrengen. Verslaggeefster Charlotte Pieters volgt de inwoners van Crooswijk aan de vooravond van de leegloop van deze unieke volksbuurt. De oude Crooswijker moet wijken voor de bakfiets.
 
Housing corporation Ymere recently won a nice award for the renovation of the Van der Pekbuurt... But wasn’t this the neighborhood that residents, temporary residents, academics and supporters fought hard to preserve? In light of the prize, we will screen two documentaries about gentrification in Amsterdam and Rotterdam. The documentaries are in Dutch.

Date & Time: 

Tuesday, 13 November, 2018 - 19:00

Category: 

  • bar/cafe
  • film
  • food

Topics: 

  • Van der Pekbuurt

Price: 

  • free
  • by donation
Mobiele Eenheid
Gedempt Hamerkanaal 86
Netherlands

Squat: 

Evicted squat

Today 17 October 2018, the Mobiele Eenheid, a collective of involved Amsterdammers, occupied the old Gedempt Hamerkanaal 86. The building has been empty for over a year without any concrete plans for use in the near future.

categories: 

  • bar/cafe / course/workshop / discussion/presentation / film / food / music/concert / party / work space/diy