Battle of Seattle ‘99 – reflectie op 20 jaar sociale bewegingen

Wednesday, 18 December

Battle of Seattle ‘99 – reflectie op 20 jaar sociale bewegingen

Short url: 

https://squ.at/r/7lc0

Het is twintig jaar geleden dat de protesten tegen de WTO in Seattle plaatsvonden. Met de succesvolle blokkade ontstond een internationale beweging tegen neoliberale globalisering. Met deze discussie-avond willen we hierop reflecteren

Wat is er gebeurd? Hoe is de boel weer tot stilstand gekomen?Loopt extreemrechts tegenwoordig met die thema’s (‘globalism’) weg? Hoe verschilde Seattle en de tegen-top protesten die erop volgden met recente protesten rond de G20 in Hamburg? Kunnen we een lijn trekken tussen de tegen-top protesten van rond het millennium en de hedendaagse klimaatbeweging? Hoe past aangekondigde blokkade van de aandeelhoudersvergadering van Shell volgend jaar in deze geschiedenis?

Met oa Christian Scholl (Onderzoeker Maastricht University), schrijver van Two Sides of a Barricade over de tegen-top protesten in Europa, Anne van Schaik (destijds in Seattle), Ramon (arrestant G20-acties in Hamburg), Nina van Shell Must Fall/Code Rood, en meer.

Met Niels Jongerius (TNI) als gespreksleider.

19:00 eten – 20:00 start discussie
(Ru Pare, Chris Lebeaustraat 4 Amsterdam)

~

Het is het twintig jaar geleden dat de Seattle-protesten losbarstten. Er was een internationale beweging, of een netwerk van netwerken ontstaan dat zich verzette tegen neoliberale globalisering en de hegemonie van de vrijhandel onder leiding van de Wereldhandelsorganisatie WTO. Het tijdperk van de topprotesten brak aan. Nergens konden wereldleiders (van de EU, G8, WTO of IMF/Werelbank) meer vergaderen zonder dat ze door woeste hordes werden bestormd.

De ‘millenniumtop’ van de WTO in Seattle had eind 1999 de bekroning moeten worden van het tijdperk waarin de geschiedenis was afgesloten met de alleenheerschappij van het kapitalisme. Vrijhandel zou geluk voor iedereen moeten brengen. Maar de WTO-top werd een spectaculaire mislukking. Zo’n 50.000 mensen (van vakbonden, boeren en milieubewegingen) blokkeerden de conferentie dermate effectief dat ze niet op tijd kon beginnen en legers aan zwaarbewapende agenten de vergaderaars er doorheen moesten knuppelen. Binnen in de conferentie weigerden ook tal van delegaties van arme landen zich neer te leggen bij de neoliberale verordeningen.
De Battle of Seattle zorgde voor groot enthousiasme onder allerlei bewegingen die zich aan het verzetten waren tegen het wereldwijde vrijhandelsimperium. Overal vonden dergelijke protesten en blokkades plaats, die vaak hardhandig door politie werden aangepakt. Het voerde ook tot daadwerkelijke aanpassing van de plannen, in de hoop van de heersenden om de druk van de ketel te halen.
.
In Europa waren de protesten minstens zo massaal als in Seattle (denk aan de serie EU-toppen en de G8 top in Genua). Repressie leek niet te helpen en de protesten werden alleen maar massaler. Maar toen waren daar de aanslagen van Al Qaida en begon de War on Terror…

Date & Time: 

Wednesday, 18 December, 2019 - 19:00

Category: 

  • bar/cafe
  • discussion/presentation
  • food

Price: 

  • free
Ru Pare
Chris Lebeaustraat 4
Netherlands

Amsterdam based group for climate justice with people involved in various projects.

categories: 

  • action/protest/camp / discussion/presentation