Gekraakt voor Cultuur - 25 Jarig bestaan van Nieuwe Vide

Gekraakt voor Cultuur - 25 Jarig bestaan van Nieuwe Vide

Short url: 

https://squ.at/r/7gi5

Feestelijke opening vrijdag 22 november om 18.00.
Tentoonstelling te zien van vrijdag 22 t/m 24 november

Op 14 mei 1990 werd in het oude leegstaande Olympia pand aan de Kinderhuissingel 6 een klein tafeltje, een paar oude stoelen en een matras neergelegd. Zo gekraakt! De krakers ging zitten en toen was het wachten tot de ‘platte petten’ zouden verschijnen. De oude bananenloods en ns-spoorwegen pand werd vervolgens een centrum van culturele bedrijvigheid als Vide Cultura. Kunstenaars vestigden er hun atelier, er werden exposities georganiseerd en performances opgevoerd, en je kon er in de gezellige kantine ook nog terecht voor een biertje en een hap. Maar Vide Cultura ging naar de haaien, toen het na een paar jaar werd ontruimd.

Vier jaar later werd Stichting Vide Cultura’s Bovenste Ring opgericht met als doelstelling: de bevordering van de productie en de expositiemogelijkheden (en andere verspreidingsmethoden) van beeldende kunst. 25 jaar later bestaat Nieuwe Vide nog steeds, en is gevestigd aan de Minckelersweg 6 op het Nieuwe Energie Terrein te Haarlem.

Nieuwe Vide is inmiddels een kleine zelfsturende professionele organisatie, maar zoveel is er niet veranderd ten opzichte van Vide Cultura. Kunstenaars en andere creatieven hebben hier nog steeds hun studio, er worden exposities en performances georganiseerd, en op woensdagmiddagen komen de kunstenaars, organisatie en buurtbewoners samen om soep te eten.

Nieuwe Vide is haar wortels in de kraakbeweging zeker niet vergeten. Met haar sociaal-politieke tentoonstellingsprogramma probeert Nieuwe Vide niet alleen ruimte te maken voor kunst en creativiteit, maar stelt het ook radicale ideeën aan de kaak die in onze huidige maatschappij leven. Met deze tentoonstelling memoreert Nieuwe Vide haar ontstaansgeschiedenis, en de vroegere kraakbeweging in Haarlem.

Dat doen we niet alleen vanuit nostalgisch oogpunt, want Nieuwe Vide verkeert momenteel in soortgelijke omstandigheden als 25 jaar eerder. Nieuwe Vide moet haar huidige locatie over een jaar te verlaten. Een nieuw onderkomen is nog steeds niet inzicht. Door de gentrificatie, die in de gehele randstad steeds verder toeneemt, worden huren steeds hoger en komen kleine tentoonstellingsruimtes steeds meer in de verdrukking. Daarom willen we met deze tentoonstelling ook laten zien hoe door het kraken van leegstand, nieuwe ruimtes gecreëerd konden worden, waar spannende nieuwe creatieve dingen gebeurde.

Met bijdragen van: Paulusz, Ellard Vasen (Reageerbuis), Martijn Lucas Smit, Marius Bruijn, Lex van der Meij, Ricky Schönhagen

Organisatie: Saskia Burggraaf en Sietske Roorda

Beeld : Paulusz

Öffnungszeiten : 

vrijdag 22 november: 18.00-23.00
zaterdag 23 en zondag 24 november: 12.00-17.00

Kategorien: 

  • bar/cafe
  • exhibition
  • film
  • party

E-Mail: 

Telefon: 

023 5451581
Nieuwe Vide
Minckelersweg 6
2031 EM Haarlem
Niederlande

Squat: 

Former squat, now legalised
There are no upcoming events.