Friday 25 April
Boekpresentatie Fort van Sjakoo: Brieven van Sacco en Vanzetti Voor het eerst zijn alle brieven van Nicola Sacco en Bartolomeo Vanzetti, op basis van de oorspronkelijke Engelstalige uitgave uit 1928, in het Nederlands uitgegeven.

De presentatie van het boek Brieven van Sacco en Vanzetti, brieven uit de gevangenis in de dodencel, vindt plaats op 25 april a.s. en wordt verzorgd door Dick Gevers, die de brieven samen met Bart Schellekens heeft vertaald.
Klik op meer.


Tevens zal Dennis de Lange vertellen over Woody Guthries muzikale eerbetoon aan de twee anarchisten, Ballads of Sacco and Vanzetti (1947). Ook andere kunstenaars en muzikanten die de geschiedenis van Sacco en Vanzetti hebben gebruikt in hun werk komen kort aan bod.

Op 23 augustus 1927 vond er een politieke en gerechtelijke moord plaats op twee anarchistische arbeiders, Nicola Sacco en Bartolomeo Vanzetti. Zij waren ten onrechte veroordeeld tot de doodstraf wegens een roofoverval. Ondanks de overtuigende bewijzen dat zij onschuldig waren, werden ze niet vrijgesproken. De politieke en gerechtelijke autoriteiten wilden in hun panische angst voor het ‘rode gevaar’ een duidelijk voorbeeld stellen. Protesten van geleerden, kunstenaars, schrijvers en van honderdduizenden demonstranten over de gehele wereld mochten niet baten. In 1977 werden Sacco en Vanzetti door de toenmalige gouverneur van Massachussetts onder druk van het Sacco en Vanzetti-comité gerehabiliteerd, ‘omdat zij geen eerlijk proces hadden gehad’. Dus niet omdat ze onschuldig waren, want erkenning van hun onschuld zou erkenning betekenen van het falen van een economisch, politiek en justitieel systeem.

Na de moord op Sacco en Vanzetti besloten leden van het verdedigingscomité dat het enige middel om hen enigszins recht te doen was om hun brieven uit te geven, de brieven die zij schreven in de gevangenis. Deze zijn een monument van menselijkheid, van liefde, schoonheid en strijd voor een vrije en rechtvaardige maatschappij. Ze zijn geschreven in een prachtige, aangrijpende en beeldende taal. Hun leven en lijden worden door schrijvers en kunstenaars niet voor niets ‘De Passie van de Twintigste Eeuw’ genoemd.

Vrijdag 25 april 2014
Boekhandel Fort van Sjakoo
Jodenbreestraat 24
Amsterdam
aanvang: 17.30 uur
Het boek gaat 20.00 euro kosten en telt ± 330 pagina's.
online: www.sjakoo.nl
opens at: 17:30
price: free entrance
Fort van Sjakoo boekhandel
[ view all events at Fort van Sjakoo boekhandel ]


Boekhandel het fort van Sjakoo wordt vol enthousiasme draaiende gehouden door een kollektief van zo'n tien vrijwilligers. Wij zijn er om jou te voorzien van informatie. Van het laatste nieuws tot degelijke achtergrondinformatie en geschiedenis. Een breed scala aan links-politieke en maatschappijkritische onderwerpen vult de winkel. Ook veel aandacht voor buitenlandse uitgaven, muziek en
tijdschriften in verschillende talen.

Kom eens kijken! Hebben we iets
niet dan kunnen we het altijd voor je bestellen.In de kelder bevindt zich 'Het Lab'

Op de website vind je vanalles over de aankoopkampagne 'Stort voor het Fort'
opening hours:
ma-vr 11.00-18.00u, zaterdag van 11.00-17.00u.
offline: Jodenbreestraat 24
1011 NK Amsterdam
Nederland
metro waterlooplein, tram 9 & 14
online: http://www.sjakoo.nl
email: info@sjakoo.nl
fon: 020-6258979
 
find events
what:
where:
 
 
 find locations
 
 printer-friendly
 
 add events
 
 info
 

Hosted by Squat!net